EXPODISC... Cat de util?

In jos

EXPODISC... Cat de util?

Mesaj  sasha la data de Sam Oct 16, 2010 10:41 am

Scuze....n-am gasit alt loc mai potrivit sa postez!
Are cineva expo disk...merita investitia?
Sau poti regla multumitor WB cu o banala A4? Very Happy

sasha

Mesaje : 13
Puncte : 21
Reputatie : 0
Data de inscriere : 10/10/2010

Sus In jos

E util, da' e cam scump...

Mesaj  gnash la data de Dum Oct 17, 2010 11:31 pm

Investind mai puţin de un minut la fotografiere, mai ales în situaţiile dificile, puteţi salva ore de prelucrare pe computer şi veţi obţine rezultate superioare.
Parametrii care influenţează cel mai mult aspectul tehnic al fotografiilor sunt: expunerea, redarea culorilor şi focalizarea. Pe scurt, pentru a fi acceptabile, majoritatea fotografilor trebuie să fie clare, bine expuse şi să aibă o redare corespunzătoare a culorilor.

În cazul fotografiei digitale, dacă folosiţi formatul RAW atât expunerea cât şi balansul de alb pot fi corectate într-o măsură destul de mare în faza de conversie a fişierelor.

Totuşi, a fotografia neglijent în ideea că totul se poate corecta în computer nu este cea mai bună abordare, atât datorită faptului ca o tehnica fotografică insuficientă nu va va duce niciodată la performanţă cât şi datorită creşterii timpului care trebuie petrecut în faţa computerului pentru a corecta greşelile făcute la fotografiere.

În plus, părerea mea este că imaginile care au fost expuse corect şi cu balansul de alb corespunzător încă de la fotografiere vor arăta mai bine decât cele “salvate” în prelucrare. Mai mult, sunt situaţii în care fotografierea în format RAW nu este fezabilă deci va trebui să faceţi eforturi să obţineţi rezultatul cel mai bun direct din cameră.

Reglajul corect al balansului de alb este critic pentru obţinerea de imagini corespunzătoare tehnic, iar în multe cazuri este destul de dificil de remediat în computer, în special în situaţia în care nu aveţi zone perfect neutre în imagine pentru a le folosi ca etalon de corecţie. Necesitatea de a corecta un mare număr de imagini nu va face decât să agraveze această problemă.

O soluţie extrem de rapidă şi eficienţă pentru reglarea balansului de alb la fotografiere este folosirea unui balans de alb realizat manual. Aceasta se poate face fie fotografiind o “ţintă” neutră coloristic (alb sau gri) fie folosind un Expodisc.

Expodisc-ul standard este un disc translucid perfect neutru din punct de vedere coloristic, care se pune în faţa obiectivului pentru a face balansul de alb înainte de fotografiere.

Este critic ca măsurarea să se facă cu aparatul poziţionat în locul subiectului principal iar obiectivul să fie îndreptat în direcţia în care se va afla aparatul în momentul fotografierii, pentru că acestă metodă analizează lumina care cade pe subiect, într-un mod similar cu măsurarea luminii incidente când se foloseşte un exponometru separat.

Poziţionarea precisă a aparatului în momentul realizării balansului de alb manual este cu atât mai importantă în cazurile în care subiectul este iluminat cu un amestec de lumină de diferite tipuri.

Expodisc-ul are faţa profilată într-un aranjament de prisme care va “prinde” lumina într-un unghi cât mai larg pentru a analiza corect culoarea luminii care cade pe subiect.

Expodisc-urile se produc în toate diametrele uzuale de filtre iar rama are încastrate trei biluţe care se pot fixa prin presiune în filetul de filtre al obiectivului în vederea eliminării necesităţii de a-l ţine cu mâna în timpul efectuării măsurării balansului de alb, manevră mult mai rapidă decât înfiletarea.

Totuşi, în cazul în care aveţi obiective cu diametre de filtru diferite este bine să vă procuraţi Expodisc-ul corespunzător celui mai mare dintre ele, iar dacă doriţi să faceţi o singură investiţie vi-l recomand pe cel de 77mm, corespunzător filetului de filtru al majorităţii obiectivelor profesionale din gamele Nikon şi Canon – atât zoom-urile luminoase ( 2.8 ) cât şi obiectivele speciale mai cunoscute ( 85/1.4, seriile TS Canon, PC Nikon) fiind pe 77mm. Există totuşi câteva obiective importante şi pe 82mm, deci este bine să verificaţi dacă intenţionaţi să cumparaţi unul dintre ele.

Expodisc-urile se produc în două serii: neutru, pentru utilizare generală şi “cald”, folosit în special pentru portrete. Cel neutru este utilizabil în majoritatea situaţiilor de fotografiere dar dacă preferaţi imaginile calde sau fotografiaţi în special portrete puteţi să vă orientati către cel “cald”. Bineînţeles, vi le puteţi procura pe amândouă în ideea de a le folosi în diverse situaţii.

Expodisc-ul a fost de fapt inventat pentru a folosi exponometrul aparatului pentru măsurări în lumina incidentă, transformând aparatul într-un exponometru precis pentru lumina ambiantă, dar după apariţia digitalului a apărut ideea de a-l folosi pentru balansul de alb. Deci este calibrat foarte precis şi pentru măsurarea expunerii şi îl puteţi folosi cu succes în situaţiile mai dificile.

Concluzie: dacă vă preţuiţi cât de cât timpul şi preferaţi să-l petreceţi la fotografiat şi nu în faţa computerului corectând imagini care ar fi putut fi excelente încă de la fotografiere, Expodisc-ul este cea mai inspirată investiţie.


gnash
Moderator
Moderator

Mesaje : 40
Puncte : 63
Reputatie : 2
Data de inscriere : 08/02/2010

Sus In jos

Re: EXPODISC... Cat de util?

Mesaj  gutuie la data de Dum Oct 17, 2010 11:37 pm

Cred ca sasha vroia sa stie daca poate utiliza si o hartie alba A4, oricum explicatiile tale sunt bine-venite!
Eu, personal, folosesc hartia, cum ziceai si tu expodiscul costa...

gutuie

Mesaje : 6
Puncte : 10
Reputatie : 0
Data de inscriere : 17/02/2010

Sus In jos

Re: EXPODISC... Cat de util?

Mesaj  sasha la data de Lun Oct 18, 2010 7:36 pm

Multumesc pt consiliere! Smile
Elaborata si as spune chiar profesionista Very Happy ....motiv pt care mi-am si comandat azi un Expo Disc.
Am sa va impartasesc rezultatele saptamana viitoare....in weekend ma joc cu el Basketball

sasha

Mesaje : 13
Puncte : 21
Reputatie : 0
Data de inscriere : 10/10/2010

Sus In jos

Re: EXPODISC... Cat de util?

Mesaj  nicu2 la data de Joi Oct 28, 2010 9:01 am

[quote="gnash"]
Multumim pt explicatia detaliata. Este de real folos. Exclamation

nicu2

Mesaje : 8
Puncte : 19
Reputatie : 2
Data de inscriere : 18/10/2010

Sus In jos

Re: EXPODISC... Cat de util?

Mesaj  Florian Raducanu la data de Joi Oct 28, 2010 10:29 am

Eu folosesc Grey Card-ul, destul de rar ce-i drept. Se poate folosii si o pagina scrisa de ziar (se defocalizeaza imaginea).

Florian Raducanu

Mesaje : 17
Puncte : 32
Reputatie : 3
Data de inscriere : 28/10/2010

http://www.florianraducanu.blogspot.com

Sus In jos

Expodisk vs hartie alba/greycard

Mesaj  PremierPhoto la data de Joi Feb 10, 2011 3:24 am

din experienta va pot spune ca expodiskul este cel mai acurat. Am facut teste cu expodisk | greycard | hartie alba si concluzia este ca expodisk-ul isi merita banii. Atentie insa ca sunt 2 tipuri de expodisk: neutral si warm. Daca va ganditi sa achizitionati un astfel de disc, va sfatuiesc sa alegeti cel neutral. Canon in general tinde sa "incalzeasca" imaginile, si folosind-ul pe cel warm o sa observati ca tonurile de rosu/galben sunt foarte accentuate. sunt multe situatii unde folosesc greycard si este 80% acurat. Problema intervine cand nu este tinut in pozitia corecta. In functie de unghiul tinut fata de camera, va reflecta diferit lumina, dand astfel o citire gresita.

Revenind la ExpoDisk, este foarte important sa stii cum sa faci citirea cu el pentru a avea rezultate acurate!

avatar
PremierPhoto
VIP
VIP

Mesaje : 490
Puncte : 687
Reputatie : 46
Data de inscriere : 10/02/2011

http://www.premier-photo.com

Sus In jos

Re: EXPODISC... Cat de util?

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum